Tirsdag d. 12.11.2019 kl. 19.00
FORSVUNDNE ARVINGER
v. Adam Jon Kronegharkivar i Rigsarkivet
Sted: Biblioteket
Deltagere: stop fyldt
”Vores fælles historie har skabt Danmark” siger prins Joachim i begyndelsen af hver udsendelse i en aktuel TV-serie, - og ”Rigsarkivet er vores fælles hukommelse”, sagde aftenens foredragsholder. Så der er al mulig grund til at passe på arkivet, som efter nybygningen på Kalvebod Brygge er verdens mest moderne, hvor alt kan findes!
Adam er kendt for nu 16 udsendelser om forsvundne arvinger, hvor arkivaren på rigsarkivet kører op og ned langs gange og reoler i sin højlagertruck og finder gemte og måske glemte guldkorn. På Rigsarkivet ligger vores fortid og vores nutid og venter på vores fremtid, opbevaret i mere end 2 mill. arkivkasser på 350 km hyldeplads i et utal af reoler som er 12½ m høje (jeg opgav at tælle hylder i højden på billederne).
Og tag ikke fejl: Din historie er også Danmarks historie. Der ligger ikke kun Jyske Lov og Grundloven og andre officielle, originale dokumenter. Vi og vores familier ligger der også i kasser med dødsattester og tykke bøger med tinglysninger og skifter og retssager og hospitalsindlæggelser og alt, hvad vi overhovedet kan komme i tanke om. Og så er det hele nu at finde på Daisy og kan bestilles til selvsyn på læsesalen! For Rigsarkivet har skiftet synsvinkel.
Hvor vi for ikke mange år siden måtte stå og se meget høflige og renvaskede ud for overhovedet at blive lukket ind i den hellige hal, læsesalen, er synspunktet i dag, at materialet ikke er Rigsarkivets men vores, danskernes ejendom. Så mere og mere lægges ud på nettet, så vi alle kan få fornøjelse af det hele uden at slide på originalerne.
Efter pausen fortalte Adam om nogle af de overvejelser, folkene bag TV-serien om de forsvundne arvinger havde måttet gøre sig, blandt andet i forhold til persondataloven, personlige oplysninger og 75 års frister for offentliggørelse.
Så det er helt sikkert: ALLE deltagere er blevet spurgt og har sagt ja til at være med og til at få deres forhold offentligt frem.
F.eks. i forbindelse med fundne, ukendte halvsøskende kunne det jo godt være meget følelsesladet. Som eks. fremdrog Adam også den udsendelse, der handlede om Grethe Bartram, en af de mest berygtede stikkere fra 2. verdenskrig, som har en nulevende søn. Han havde nu altid vist hvem hans mor var, men vidste ikke meget mere, da han var opvokset hos sin far. Nu fik han sat nogle ord på sin families fortid, for Grethe stak først og fremmest sin familie af totalt ukendte årsager.
Man havde også forsøgt at flette nedslag i Danmarkshistorien ind, således at f.eks. een netop belyste arkiverne fra besættelsen, en anden handlede om fattige og Åndsvageforsorgen, som det hed dengang, og een handlede om Mødrehjælpen og de fædreløse børn.
Referent: Gunvor Johnsen